בחרתם לפעול כתאגיד? כדאי שתדעו האוצר מבקש לחייב חברות למשוך רווחים – המלצות הצוות לבחינת רווחים לא מחולקים

Posted by: rinat
קטגוריה: כללי

במהלך החודשים ינואר-אוגוסט 2024 התכנס צוות אשר הורכב מנציגי משרד האוצר, רשות המיסים אגף הכלכלן הראשי והלשכה המשפטית במשרד האוצר, על מנת לבחון את סוגיית הרווחים הלא- מחולקים בחברות ובתאגידים.

על מנת להבין את סוגית הרווחים הלא מחולקים העולה בישראל מידי תקופה, יש להבין את מבנה המס הבסיסי הנהוג. יחיד בישראל משלם מס על הכנסותיו ממשכורת או מעסק לפי מדרגות מס ועד למס שולי שתקרתו 50% (47% ועוד 3% מס יסף).  לעומת זאת מיסוי של חברה נעשה באופן דו שלבי. ראשית תשלם החברה  מס בשיעור 23% על רווחיה ובנוסף לכך, בעת משיכת הרווחים לבעלי המניות בחברה ישולם מס דיבידנד שתקרתו 33% (30% + 3% מס יסף) ומי שאינו בעל מניות מהותי בחברה ישלם   28% (25% + 3% מס יסף) .  באופן משוקלל אחוזי המס הסופיים על רווחי החברה דומה למס שישלם יחיד.

חברות רבות בישראל מנצלות את אופן המיסוי הדו שלבי ודוחות או מפחיתות את חלוקת הדיבידנדים כדי להימנע מתשלומי מיסים. את הרווחים הלא מחולקים שומרות החברות או בוחרות להשקיע בהשקעות פסיביות. הפוטנציאל הכלכלי הלא ממומש מגביית מיסים על רווחים אלו מוערך במיליארדי שקלים, עובדה שדחפה את משרד האוצר להקים את הצוות לבחינת דרכי ההתמודדות עם התופעה.

בטרם אפרט את האפשרויות העומדות על מנת לצמצם את התופעה,  כדאי להבין מדוע נוסדו חברות בעולם. מאז ומתמיד מטרת צורת ההתאגדות כחברה היתה כדי לעודד השקעות בתעשייה תוך הגבלת הערבות של בעלי מניות, לעודד בעלי הון לקחת סיכון על ההון שלהם ולהשקיע במשק וכך לקבל הטבת מס בדמות מס החברות בלבד. הטבת המס נועדה לשם השקעת העודפים מחדש בחברה, בפיתוח, רכישת ציוד ובהרחבת פעילות. לעומת זאת כאשר חברה משקיעה את עודפיה בהשקעות פסיביות בני"ע או בנדל"ן אין תועלת ממשית למשק ובטח כאשר העודפים מושקעים בני"ע זרים או נדל"ן חוץ.   מכאן שנוצרת אפליה לרעת השכירים והעצמאים המשלמים מס מלא בטרם יוכלו להשקיע את רווחיהם בני"ע או נדל"ן  ואילו בעלי חברות המחזיקים את הרווחים בהשקעות אלא יישאו במס החברות בלבד שהוא המס המופחת. במתן הטבה זו מתאיינת המטרה המרכזית של הטבת המס בחברה והיא חזרת העודפים למשק בדרך של השקעה בציוד והרחבת פעילותה של החברה.

להתמודדות עם תופעה זו הוצגו בדוח חלופות שונות, תוך השוואה לנעשה בעולם. כל מדינה מתמודדת עם תופעת הרווחים הלא מחולקים בצורה שונה אולם הנושא משותף למדינות רבות שמבקשות להילחם באגירת רווחים פסיבית ולוודא שהכנסות ממסים משקפות פעילות כלכלית אמיתית. עם זאת, הניסיון העולמי מראה שקשה מאוד לאכוף באופן מוחלט את חובת חלוקת הדיבידנדים, ותמיד יש צורך בכלים משפטיים וכלכליים מתוחכמים כדי להתמודד עם התחכמות מצד החברות.

להלן דרכי התמודדות עם תופעת הרווחים הלא מחולקים בעולם:

1.  ארה”ב: בארה”ב ישנם שני מנגנונים עיקריים להתמודדות עם רווחים צבורים:

  • Accumulated Earnings Tax (AET) –  מס שמוטל על חברות שצוברות רווחים במקום לחלק אותם, כאשר ההצדקה לשמירת הרווחים אינה נחשבת לסבירה. מס זה עומד על 20% מעל רווחים מסוימים.
  • Personal Holding Company (PHC) Tax –  מס נוסף בשיעור 20% שמוטל אוטומטית על חברות המחזיקות רווחים צבורים ללא חלוקה לבעלי מניות, אם הן עומדות בקריטריונים של רווחיות פסיבית (כמו ריבית ודיבידנדים).

2. אירלנד: אירלנד מטילה surcharge על חברות הנשלטות על ידי מספר קטן של בעלי מניות, במקרים שבהם הכנסות החברה נובעות בעיקר מהשקעות פסיביות, כמו רווחי דיבידנד ושכירות. המס המוטל במקרים כאלה עומד על 20%, בנוסף למס החברות הרגיל (12.5%).

3. קפריסין:  בקפריסין קיימת חובת חלוקת דיבידנדים על חברות, הקובעת כי אם חברה אינה מחלקת אחוז מסוים מרווחיה לבעלי המניות, יוטל מס מיוחד על הרווחים שלא חולקו. זהו מנגנון ישיר שנועד להבטיח חלוקה ושקיפות.

4. הולנד:  בהולנד קיימת דרישה להבטחת שכר מינימלי לבעלי מניות מהותיים. שכר זה משקף את העבודה האמיתית של בעלי המניות בחברה, במטרה למנוע מהם להותיר את רוב הרווחים בתוך החברה להשקעות לא יצרניות או לא מדווחות.

הדו”ח הישראלי מציע שילוב של כלים דומים לאלו שננקטו בעולם, תוך התאמתם למציאות הישראלית המורכבת.  ההמלצות המרכזיות:

1. תוספת מס של 2% על רווחים צבורים והשקעות פסיביות – מס בשיעור 2% על רווחים שלא חולקו המושקעים באפיקים פאסיביים, לאחר התחשבות ב "כרית ביטחון" שתגן על חברות הנדרשות להחזיק ברווחים למטרות פעילות כלכלית אמיתית.

2. תיקון סעיף 62א לפקודת מס הכנסה – הסעיף יורחב כדי להחיל מיסוי על בעלי מניות משמעותיים שצוברים רווחים בתוך החברה ולא מושכים אותם כמשכורת או כדיבידנד.

3. תיקון סעיף 77 לפקודת מס הכנסה – יאפשר למדינה לחייב חלוקת רווחים בחברות עם רווחים צבורים משמעותיים, במידה ואין לכך סיבה עסקית מוצדקת.

המלצות הדו”ח מנסות ליצור איזון בין הרצון להגדיל את גביית המיסים לבין השמירה על גמישות בחברות הזקוקות לרווחים צבורים לשם השקעה וצמיחה. ההצעות למיסוי דינמי המבוסס על השקעות פסיביות הן צעדים יצירתיים הדורשים יישום נכון וממוקד כדי למנוע נטל עודף על עסקים אמיתיים, ואבחנה נכונה בין השקעה פסיבית להשקעה אקטיבית. צפוי שהמהלך הזה יעודד חברות להשקיע בפיתוח הפעילות כדי להימנע מהמס על הדיבידנד, מה שיועיל למשק לאורך זמן בכלל ובתקופה זו בפרט.

בתקופה הקרובה בה צפוי גידול בגירעון המבני לאורך זמן, קיימת חשיבות יתרה בנקיטת מדיניות שתשקף אחריות פיסקלית ארוכת טווח. על חברי הצוות ומקבלי ההחלטות רובצת החובה לאזן בין הרצון להגדיל את גביית המס לבין הצורך להגן על פעילות כלכלית אמיתית, ולמנוע נטל רגולטורי על עסקים שמבצעים השקעות יצרניות.

ככל והינכם בעלי מניות בחברה אשר יש בה עודפים שטרם חולקו אנו ממליצים להתייחס בכובד ראש לעניין.

לכל בירור בנושא, ניתן להתייעץ עם המחלקה העסקית ממשרדנו על מנת לבחון חלופות מיידיות לשימוש בעודפי החברה והשקעת העודפים באפיקים אשר ימנעו תשלום מס עודף.